Häst

Behandling av sårskada häst

Sent en februarikväll för ett år sedan ringde telefonen hemma hos Sara. Hon kände direkt att något hade hänt. Samtalet var från hennes mamma som berättade att Saras tvååriga hingst Case Carat blivit skrämd och skadat sig svårt när han rymt från hagen.

– Jag är uppvuxen på gård, säger Sara. Att hästar skadar sig är vanligt och tyvärr blir såren väldigt lätt infekterade. När jag hörde att Case var skadad blev jag därför orolig – jag har sett vad sår kan ställa till med och att infektioner kan leda till långa skadeperioder.

Flera djupa, längsgående sår på benen
När Sara kom fram till föräldragården stod Case Carat i stallet. Han hade skurit upp tre ben och fått ett fult sticksår. Läget var kritiskt och han hade förlorat mycket blod. Men det gick trots allt bra och när veterinären anlände rengjorde hon såren, sydde ihop dem så gott det gick och bandagerade honom.

– Med tanke på hur djupa såren var, fick jag beskedet att det skulle ta upp till sex månader för dem att läka och att infektionsrisken var hög, säger Sara.

Vanligt att hästar får sår på benen
Sårskador på benen är ett relativt vanligt problem för de flesta hästägare. Det som gör detta fall speciellt är omfattningen och storleken på såren, samt att Case Carat var ung när olyckan skedde. I och med att yngre hästar är mer aktiva och mindre vana vid att bli hanterade är skadorna ofta betydligt svårare att lägga om. Det måste gå snabbt då de inte står still så länge.

Viktigt att tidigt motverka infektioner i såren
För hästar, precis som på oss människor är infektionsrisken extra hög i öppna sår.

– Jag valde efter samråd med min veterinär att använda det infektionsförebyggande förbandet Sorbact, vilket fungerade väldigt bra. Det har en yta som binder bakterierna från såren. Sorbact var bra att lägga om med då Sorbact Gel ”klibbar fast”. Förbandet hann därför inte ramla av innan jag hann lägga på Sorbact absorptionsförband och bandagera. Jag använde Sorbact Gel i de djupare såren och använde Sorbact Absorptionsförband som täckförband. På de ytliga såren använde jag endast Sorbact Absorptionsförband direkt mot såret. Sorbact var lätt att lägga om med, även för mig som hästägare och jag blev glatt överraskad varje gång jag bytte förbanden.

Kortare läkningstid minskar risken för komplikationer
Case Carats läkningsprocess gick över förväntan och efter ungefär en och en halv månads behandling var såren nästan helt läkta.

– Unghästar har mycket energi och växer snabbt, säger Sara, så jag ville att Case skulle komma ut i hagen så snabbt som möjligt. Om hästen står stilla länge finns risk för bestående men. I och med att läkningstiden blev mycket kortare än förväntat kunde vi minska tiden i vila rejält.

Så mår Case Carat idag
Idag är Case Carat tre år och mår bra. För bara några helger sedan vann han till och med silver på en ponnyutställning i Örebro. Han har små ärr men de syns knappt alls då det har växt ut päls över dem.

– Artikel från Sårmagasinet

Typ av sår

Traumasår

Produkt

Sorbact®

Plats

Sverige

Här kan du köpa Sorbact®

Ett urval av Sorbact® produktsortiment finns att köpa på apotek. Om du är veterinär beställer du enkelt via din grossist.

Läs mer om var du kan köpa Sorbact®